Τι είναι το immobilizer

Τι είναι το immobilizer

Ακινητοποιητής αυτοκινήτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Κλειδί ενός immobiliser 1ης γενιάς, ενός Opel του 1994.

Το σύστημα ακινητοποίησης αυτοκινήτου (immobilizer ή immobiliser) είναι μία ηλεκτρονική συσκευή που εγκαθίσταται σε ένα αυτοκίνητο που αποτρέπει τον κινητήρα από το ξεκινήσει εκτός αν χρησιμοποιείται το σωστό κλειδί. Αυτό ακυρώνει το βραχυκύκλωμα καλωδίων πριν από το κλειδί αφότου έχει επιτευχθεί η είσοδος.

Πίνακας περιεχομένων

Βασικές αρχές λειτουργίας

Τα πρώτα συστήματα χρησιμοποιούσαν έναν στατικό κώδικα στο κλειδί ανάφλεξης (ή το κλειδί FOB) που αναγνωρίζονταν από έναν βρόχο RFID στο «βαρέλι» κλειδαριών και σε συνεργασία με την Μονάδα Ελέγχου Κινητήρα (Engine Control Unit / ΕCU) του οχήματος, ελεγχόταν για αντιστοιχία. Εάν ο κώδικας διέφερε, η ECU δεν επέτρεπε στην αντλία καύσιμου να περιστραφεί και να τροφοδοτήσει καύσιμο για την ανάφλεξη. Τα πιο πρόσφατα πρότυπα χρησιμοποιούν τους κυλιόμενους κώδικες ή ένα προηγμένο σύστημα κρυπτογράφησης για να μην επιτρέπουν την αντιγραφή του κώδικα από το κλειδί ή την ECU.

Το μικροκύκλωμα μέσα στο κλειδί ενεργοποιείται από ένα μικρό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που επιτρέπει το ρεύμα για να περάσει μέσα στο σώμα του κλειδιού το οποίο μεταδίδει ραδιοκύματα, στη συνέχεια έναν μοναδικό δυαδικό κώδικα που διαβάζεται από την ECU του αυτοκινήτου. Όταν η ECU καθορίζει ότι το κωδικοποιημένο κλειδί ισχύει τότε ενεργοποιεί την αντλία.

Αυτές οι πληροφορίες καταγράφονται συχνά σε σύγχρονο σύστημα εγκεφάλου το οποίο μπορεί να καταγράψει πολλές επιπλέον μεταβλητές συμπεριλαμβανομένης της ταχύτηταςθερμοκρασίαςβάρους του οδηγού, και γεωγραφικής θέσης. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια των ασφαλιστικών ερευνών ή της ανίχνευσης βλάβών.

Τα συστήματα ακινητοποίησης είναι διαθέσιμα και για τα παλαιότερα αυτοκίνητα χωρίς εργοστασιακή τοποθέτηση. Τα εγκεκριμένα immobilisers πρέπει να παρεμποδίσουν τουλάχιστον δύο κυκλώματα, το χαμηλής τάσης κύκλωμα ανάφλεξης και το κύκλωμα αντλίας καυσίμου.

Σημερινή διάδοση

Ο ακινητοποιητής είναι υποχρεωτικός σε όλα τα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται στην Γερμανία από την 1 Ιανουαρίου 1998, στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Οκτώβριο του 1998, στην Αυστραλία από το 2001 και στον Καναδά από το 2007.

Στατιστικές στην Αυστραλία[1]έχουν δείξει ότι 3 στις 4 κλοπές οχημάτων αφορούν παλαιότερα αυτοκίνητα που κλέβονται για μεταφορά ή για να χρήση στη διάπραξη ενός άλλου εγκλήματος. Το immobiliser υπάρχει στο 45% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Αυστραλία, αλλά μόνο 7% των αυτοκινήτων που κλέβονται και κάποιες μάλιστα φορές που ένα όχημα με immobiliser εκλάπη, ο κλέφτης είχε πρόσβαση στο αρχικό κλειδί. Μόνο 1 στα 4 οχήματα κλέβεται από τους επαγγελματικούς κλέφτες. Η πλειοψηφία των οχημάτων κλέβεται από τους περιστασιακούς κλέφτες που κυρίως στηρίζονται στην εύρεση παλαιότερων οχημάτων.

Πηγή: **Το παραπάνω άρθρο είναι από την Βικιπαίδεια (βλ. Βικιπαίδεια )

Δείτε επίσης χρήσιμα άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *